查看: 398|回覆: 9

有關 Router 連線問題

1

主題

3

帖子

42

積分

異於遊人

Rank: 1

發表於 2017-10-13 03:03
我用緊

BB1000 光纖PLAN
ROUTER: TPLINK Archer_C7

CASE 1

Modem -> Router (WIFI work)

CASE 2

Modem -> LAN TO PC (Work)

CASE 3

Modem -> Router -> (WIFI Work)
                                -> LAN TO PC (FAIL)

但我用router 駁電腦上唔到網 ? 唔知咩原因
回覆

使用道具 評分

1

主題

3

帖子

42

積分

異於遊人

Rank: 1

 樓主| 發表於 2017-10-13 03:06
相片 13-10-2017 上午2 58 40.jpg
ROUTER
MODEM -> WAN
ROUTER LAN TO PC

相片 13-10-2017 上午2 58 45.jpg



MODEM -> ROUTER WAN
回覆

使用道具 評分

2

主題

4106

帖子

43310

積分

管理員

Rank: 31Rank: 31Rank: 31

發表於 2017-10-13 15:32
AndyLau_hk 於 2017-10-13 03:06 發表
ROUTER
MODEM -> WAN
ROUTER LAN TO PC

Hi AndyLau_hk ,

1. Modem -> LAN TO PC (Work) > 您係用modem到router 條lan線駁 ? 試下轉router到pc個條lan線駁,睇下係咪呢條lan線問題。
2. 有冇試過router其他 lan port ?
回覆

使用道具 評分

1

主題

3

帖子

42

積分

異於遊人

Rank: 1

 樓主| 發表於 2017-10-13 20:57
Model 直岀 Lan 線駁PC work

Model 岀router 分wifi 都work

兩者不同lan線


回覆

使用道具 評分

3

主題

10

帖子

181

積分

新晉講人

Rank: 2Rank: 2

發表於 2017-10-13 22:53
AndyLau_hk 於 2017-10-13 03:03 發表
我用緊

BB1000 光纖PLAN

同樓主你有同樣情況
但我用既係netgear r7000

只用HKBN連 PC ,OK
HKBN 連 ROUTER 再連電腦 - 只係用到WIFI ,電腦一直無法辨識網路

P.S 已更新介面卡驅動程式
回覆

使用道具 評分

0

主題

64

帖子

913

積分

起勢講人

Rank: 2Rank: 2

發表於 2017-10-14 00:11
in case 3
如果桌面右下角顯示斷線 ,好可能系線問題。

你可以set 張lan 卡行1000MB或換線 。

回覆

使用道具 評分

3

主題

10

帖子

181

積分

新晉講人

Rank: 2Rank: 2

發表於 2017-10-14 14:06
GPU 於 2017-10-14 00:11 發表
in case 3
如果桌面右下角顯示斷線 ,好可能系線問題。

唔經router 直接由modem 連電腦時又上到而且網速亦正常,即插即上。
回覆

使用道具 評分

0

主題

64

帖子

913

積分

起勢講人

Rank: 2Rank: 2

發表於 2017-10-14 20:32
Niska 於 2017-10-14 14:06 發表
唔經router 直接由modem 連電腦時又上到而且網速亦正常,即插即上。

只router同條線可能唔夾 ~ 特別系1000MB port   。  所以要試下先知~
回覆

使用道具 評分

2

主題

4106

帖子

43310

積分

管理員

Rank: 31Rank: 31Rank: 31

發表於 2017-10-14 20:35
AndyLau_hk 於 2017-10-13 20:57 發表
Model 直岀 Lan 線駁PC work

Model 岀router 分wifi 都work

Hi AndyLau_hk ,

即圖中A,B 2條lan線直駁PC都冇問題。甘Router其他port 得唔得 ? 建議reset router 一次,如果問題仍然持續及已排除器材問題,請通知我們安排師傅上門檢查。謝謝
回覆

使用道具 評分

2

主題

4106

帖子

43310

積分

管理員

Rank: 31Rank: 31Rank: 31

發表於 2017-10-14 20:41
Niska 於 2017-10-14 14:06 發表
唔經router 直接由modem 連電腦時又上到而且網速亦正常,即插即上。

Hi Niska ,
reset / 借多隻router 試試 ?
回覆

使用道具 評分

一般條款及細則|特別條款及細則|免責聲明|個人資料及私隱聲明|

© 香港寬頻網絡有限公司 。版權所有。

返回頂部 返回列表