大陸網全部上唔到!?

異於遊人

今日搞邊科, 大陸網全部上唔到?

觀塘區有無人好似我咁?

使用道具 評分

管理員

edwins 於 2018-5-27 18:58 發表
今日搞邊科, 大陸網全部上唔到?

觀塘區有無人好似我咁?

Hi edwins,

家中有無接駁路由器?直駁寬頻線到電腦又可唔可以上到?或者,可嘗試過更改路由器 Mac Address 再重新啟動後再試試喔(如下圖)。謝謝

clonePCmac.jpg clonePCmac2.jpg

如問題持續,可提供資料 (ping pan.baidu.com / print screen at browser to pan.baidu.com) 給我們轉交技術人員檢查及跟進喔。謝謝

使用道具 評分

異於遊人

Eddy 於 2018-5-27 20:32 發表
Hi edwins,

家中有無接駁路由器?直駁寬頻線到電腦又可唔可以上到?或者,可嘗試過更改路由器 Mac Addre ...

Thanks Eddy!

Yes, my ip was blocked!
rest MAC address, then problem solved!

使用道具 評分

管理員

edwins 於 2018-5-27 20:46 發表
Thanks Eddy!

Yes, my ip was blocked!

咁就好啦  

使用道具 評分

異於遊人

Hi Eddy, 唔知點解, 我陣中都會上唔到大陸網.

啱啱又發生ip 被block 事件, 搞到又要換MAC address 刷新ip.

我屋企有裝NAS, NAS裝佐shadowsocks, 陣中比朋友翻墻用.

係咪咁就要比大陸封IP?

使用道具 評分

異於遊人

edwins 於 2018-6-20 22:21 發表
Hi Eddy, 唔知點解, 我陣中都會上唔到大陸網.

啱啱又發生ip 被block 事件, 搞到又要換MAC address 刷新 ...

我早前都架設左shadowsocks
現在都系上唔到內地網
reset左mac地址又ok番

應該就是被中國ban ip了

使用道具 評分

管理員

如是「只上不到國內網」而其他地區的沒問題,而自己亦設定了某些伺服器,那請停止相關做法。因為如是對方網絡限制了連接,我們亦未能跟進的,而更改MAC ADDRESS也是可能取回之前IP的,謝謝

使用道具 評分

異於遊人

Floyd 於 2018-6-21 19:55 發表
如是「只上不到國內網」而其他地區的沒問題,而自己亦設定了某些伺服器,那請停止相關做法。因為如是對方網 ...

咁係HKBN 限制我個IP 唔比我上大陸,

定大陸封我IP先?

使用道具 評分

管理員

那當然是國內啦

使用道具 評分

一般條款及細則|特別條款及細則|免責聲明|個人資料及私隱聲明|

© 香港寬頻網絡有限公司 。版權所有。

返回頂部 返回列表